Да се очисти нашият ум и сърце

Ако не сте чели…

Св. Йоан Златоуст

Творения

Дадох си един може би на пръв поглед безсмислен труд – въведох в електронен вид извлечение от съдържанията на томовете с творения на св. Йоан Златоуст, за да може всеки, който прояви първичен интерес към тях, лесно да се ориентира коя книга какво съдържа, а също да търси по ключови думи конкретни теми. И когато този интерес прерасне във вторичен, да взима от библиотеката или да си купува не всички книги, а само онези, които ще го ползват.

Общо томовете са 24, като до този момент са издадени само 11, повечето от които от Зографския манастир в Света гора Атон. Те съдържат предимно беседи и писма, както и тълкувания на тестове от Стария и малко от Новия завет.

Повечето беседи са произнесени в антиохийската църква по времето когато Златоуст (той там и получава прозвището, мака официално да е въведено чак от Петия Вселенски събор) е бил презвитер в продължение на повече от 10 години. Те покриват най-различни теми от ежедневни съвети и порицания до догматични тънкости в различията между никейското православие и различните ереси. Странно, тогавашният народ се е интересувал масово от такива неща – колко природи и колко воли има у Христос през употребата на термини като същност, ипостас и лице. Даже са се карали по улиците…

Има много писма до най-различни хора, които са безценен исторически извор и заедно със стройното изложение на вярата, дават и картина на забележителния 4 век, когато християнството възтържествува, Римската империя окончателно се разделя на Западна и Източна и според повечето историци свършва античността, за да започне средновековието.

Тълкуванията от Новия завет са малко върху Евангелията и Деянията на апостолите, а от Стария са върху книга Битие и най-вече върху псалмите.

 

Йоан Златоуст е роден в Антиохия в богато семейство. Баща му – римски генерал – умира рано и майката решава да остане във вдовство, но животът им е обезпечен. Йоан получава възможно най-доброто образование за времето си. Риторика учи при легендарния Либаний, преподавал също и на другите двама Велики Кападокийци – Василий Велики и Григорий Богослов. Философията усвоява от Андрагатий, а богословието при Диодор Тарски и Флавиан, станал по-късно архиепископ на Антиохия – едни от най-видните представители на Антиохийската богословска школа в съревнование с Александрийската.

Завършил образованието си се отдава на адвокатска кариера и весел светски живот. Скоро това обаче му дотяга и той се оттегля в отшелничество.

След смутовете при Юлиан Отстъпник и Валент и при възцаряването на Теодосий I, Йоан оставя пустинничеството и се отдава на пастирско служение. Първоначално е дякон (тогава това е било съвсем различно поприще от попрището на сегашните дякони – свързано с посещение на болни, утешаване на умиращи и осигуряване на издръжка за бедни), а след това и презвитер. Именно като презвитер проявява ораторския си гений и получава прозвището „Златоуст“.

Няколко години след смъртта на Теодосий и възцаряването на сина му Аркадий, Константинополската катедра овдовява и евнухът Евтропий (особено влиятелен при безличното присъствие на Аркадий) се сеща за Йоан, вече достатъчно прославен на изток, и го кани да я заеме.

Като Константинополски патриарх Йоан бързо спечелва любовта и възхищението на паството, но не успява да се впише в дворцовите интриги. Превръща императрицата Евдоксия в свой враг и тя с влиятелния Александрийски епископ Теофил в крайна сметка успява да го отстрани от престола и да го прати в изгнание, където той и умира.

 

Ако не сте чели творенията на Златоуст, никак няма да е лошо да прочетете поне някои от тях. Той е човек с мисъл и език, които и днес, както тогава, рядко се срещат. Приносът му за догматичното формулиране на вярата е съизмерим единствено с приноса на още десетина души като него в цялата история. Неговите текстове позволяват да се разбере средновековието по земите, които обитаваме и ние днес, а православието да се осмисли в цялата му красота, интелектуална стройност и нравствено съвършенство.

Файлът можете да изтеглите тук.

Коментирай

Съдържание Пишете ми Download Nota bene!
 
Follow

Получавай всеки нов пост на e-mail си.

Join 5 other followers: