Първият прабългарин и последният електронен четец на SONY

Каква е връзката ли? Както знаете, имам приятел, който търгува с устройства за четене на електронни книги и същевременно с това има неблагоразумието да се интересува от мнението ми за тях. Затова и от време на време ми дава по някой нов модел да си поиграя и да кажа после какво мисля за него. Ще кажете, че като споделям публично мнението си за стоките на моя приятел, аз му правя фактически реклама. Ами, да, разбира се, аз обичам да правя фактически реклама на приятелите си. И така, като ми даде приятелят ми, който се казва Валери, новия четец да го пробвам, аз се съгласих и взех да се чудя коя книга да му кача. Незнайно защо, след не много дълъг размисъл, реших това да е добрата стара „История на първото българско царство” от Стивън Рънсиман. Тя започва с именника на българските ханове, а той пък започва с Атила. Ето къде е връзката между първия прабългарин и последния четец на SONY.

Това е най-елегантният четец, който ми е попадал. Много приятен да го държиш в ръце дори и без калъф . Хубав тъч скрийн и удобни менюта. Добра организация на файловете. Можеш да ги сортираш по книги, периодика или пък колекции. Има си, разбира се, и електронен магазин – Reader Store. Вероятно ще трябва да се регистрираш като в Амазон или Барнс и Ноубъл (аз съм регистриран само в първото), но не съм пробвал чак пък да си правя регистрация в Рийдър стор. Качих „Историята” на Рънсиман в два файлови формата – EPUB и TXT. Той, четецът, ги поддържа само тях плюс добрия стар PDF, който е най-голямата възможна мизерия за четене на e-ink, освен ако дисплеят на устройството не е достатъчно голям. Prestigio, например, поддържа почти всички файлови формати без DOC. IRIVER пък поддържа включително и DOC. Но пък те отстъпват по други съществени неща на SONY, NOOK и KINDLE (мерцедесът, според мен, на четците), който пък поддържа само неговия си MOBI. Предполагам, че повечето от вас знаят каква е историята на „Историята”. Написана е през 30-те години и е посветена на Н.В. Цар Борис ІІІ. Забележителна е, защото е систематична, позовава се на почти всички (ако не и на абсолютно всички) исторически извори за онази епоха и, най-важното, е написана от британски джентълмен, решил, кой знае защо, да посвети научните си усилия на нашите балкански и в частност български работи. Това, което сме учили в училище за историята на Първото българско царство, все едно е преписвано оттам. Разбира се, по времето на социализма се неглижираше идеята за хунския произход на прабългарите, за недотам славянските основи на държавността ни  и за органичната принадлежност на македонските славяни към българското царство, но пък по времето на социализма се неглижираше какво ли не, тъй че няма какво да се чудим.

И ето, че започнах да чета Рънсиман на устройството SONY Reader PRS (купете си го на всяка цена и на всяка цена си го купете от Валери, защото само той има сервиз за такива неща у нас). Нека кажем, че четецът разполага с Wi-Fi и с приличен браузър, на който, ако не друго, можете да си проверявате пощата, стига бавната скорост да не ви вбесява. Батерията е много добра – зарежда се веднъж месечно. Може да слушате музика, можете да пазите и изображения. Има слот за външна памет micro SD, ама не мога да ви кажа за колко памет, защото не проверих, а пък вече върнах устройството на Валери. Но сигурно е за достатъчно. Моята колекция е към 5 GB и, повярвайте, е внушителна. Картата вероятно е до 32 GB, пък и не е задължително всичките ви книги да са постоянно в устройството – за какво ви е иначе персоналният ви компютър!

Просълзих се от умиление, като видях възможностите за водене на бележки. Като задържиш пръста си на някоя дума, тя се осветява и се появява контекстно меню, което ти предлага да я подчертаеш, да добавиш коментар, да търсиш думата в текста на книгата, която четеш, да я търсиш в Wikipedia или да я търсиш в Google. На всичкото отгоре в дъното на екрана се появява и статията за съответната дума в Оксфордския речник, което е много удобно, стига текстът да е на английски. Четецът, впрочем, може да поддържа много речници, но как се инсталират те, ще разберете като си го купите – аз не се задълбочих чак дотам. Веднъж отбелязали думата, после можете да я търсите в списъка с бележките, като при това имате възможност да ги филтрирате по различни признаци. Това е тотална революция в т.нар. „маргинални приписки”! А най-гъзарското е, че можете да пишете и на ръка със стилоса, който любезно ви предоставя производителят (и моят приятел Валери) в комплекта на устройството.

Към всяка страница има меню: Навигация из страниците; Бележки; Шрифт (големина и начертание); Персонализация на визуализацията (извинявайте за грубия превод, но няма менюта на български и аз в случая използвам такива на италиански): вид на страницата, преоразмеряване на страницата, настройки на визуализацията (наситеност, детайли,яркост); Писане на ръка; Друго (търсене, ориентация, настройки). Вкарването на бележки е малко бавно (изобщо всичко става малко бавно, но, да приемем, че е направено за пестене на мощност и за по-разумна цена). Клавиатурата обаче е удобна. За съжаление, не е кирилизирана, което прави търсенето в текстове на български невъзможно.  Има зададени ръчни настройки на яркостта и контраста. Ако ви се счупи някой кирилски шрифт, не се отчайвайте: изберете друг и ще тръгне.

Изобщо, ако сега сте решили да си купите четец , купете си SONY Reader PRS T1, за да ви е мирна главата, да се глезите с хубав дизайн, интелигентен интерфейс и големи възможности за управление на информацията. Ако пък не сте чели „История на първото българско царство” от Стивън Рънсиман, прочетете я, че е срамота…

Tags: , ,

24 коментара към “Първият прабългарин и последният електронен четец на SONY”

 1. Дончо каза:

  Изглежда много добре добичето, само да не беше Сони… Но и ти си го „почесал“ много добре рекламно!

 2. pilcho каза:

  Язе па си използувам айподо (4g) или ес-тройката (че е по-голема). Не е лошо човек да помъкне и специално предназначен за целта четец, ама на мен некак си не ми се струва практично. Пък и твърде много копчета имат.

  • Sulla каза:

   Единственото, което си заслужава е e-ink технологията. Пробвала ли си да четеш криминале на плажа от Ipad :)))

 3. сами каза:

  Моят таблет асус еее, който ти показах, се оказа че има вграден киндъл софтуер, който поради мързел не съм пробвал още и в комбинация с 4джи бисквитката и докинг клавиатурата се оказва иделен компромис между четец и лаптоп. Олед екрана се държи и на плажа прекрасно. Лошото е че повечето уеб приложения не са пригодени за андроид, но това бързо се променя.

 4. Владо каза:

  Е как да дам 340 лв за него… В Амазон е $122: http://www.amazon.com/Sony-PRS-T1-Digital-E-Ink-eReader/dp/B005MIZKW8

  • Sulla каза:

   Същият въпрос зададох и аз преди време за Kindle. Отговорът беше смислен. Ако ти се случи нещо с устройството, ако си го купил от Амазон, трябва да го изпратиш до щатите за своя сметка. В повечето случаи ти казват, че не могат да го поправят и ти го връщат пак за твоя сметка. Ако признаят дефекта, дават ти направо ново устройство и ти го изпращат за твоя сметка. Накрая, като сложиш чертата, ти излиза доста по скъпо. Обратно, ако си го вземеш оттук, продавачът ти осигурява и сервизната поддръжка, както и в много случаи – застраховка. Но в крайна сметка, всеки си купува нещата откъдето си иска.

   • sami каза:

    тази логика е вярна отчасти и за стоки в този ценови диапазон, при моите фотообективи, където има по една нула отзад определено няма алтернатива на амазон

  • съни каза:

   Владо, преди да пишеш проверяваш фактите … иначе просто звучиш смешно!

   Amazon.com НЕ ДОСТАВЯТ SONY PRS T1 за България! Така, че примера, колко струва там зад голямата вода е напълно безсмислен, след като живееш тук. http://goo.gl/NmTeZ
   По коректен ще е примера на колко продават SONY България (официалния вносител за БГ) същия модел тук и цената му е 249 лв.

  • Lady каза:

   Всякаква техника е много по-евтина в Щатите, проблемът са доставките, цените им и митата, които се плащат на пристигане. С тези „надбавки“ и „губевремки“ по митниците, цената излиза горе-долу същата, а от тук имаш сносен сервиз. Има смисъл да вземеш нещо от там единствено, ако имаш кой да ти го донесе на ръка, но това не на всеки се случва.

 5. alvin каза:

  Аз не разбрах от постинга защо трябва да се избере SONY пред Kindle (казвам го като човек, който преди 2 дни препоръча на познат да си вземе SONY от Канада), освен заради дружбата с продавача.

  Надценките у нас са убийствени, около 85-90%. Обезсмисля се сервизът.
  Но трябва братовчед отвъд океана.

  • Sulla каза:

   Винаги се натъжавам, когато някой не успее да разбере нещо. За Ваше спокойствие, не трябва да избирате нищо пред нищо друго, не и по мое внушение :)))

  • съни каза:

   Елементарно драги ми Уотсън!
   SONY поддържа световно признатия формат за електронни книги ePub и можеш да си сваляш или купуваш книги от където си поискаш, а на Kindle можеш да си купуваш книги САМО от Amazon, a всичко останало трябва да се конвертира …

   • Sulla каза:

    Форматите отдавна не са проблем. Има софтуери (напр. Calibre), които са безплатни и превръщат всичко във всичко. В крайна сметка, книгите са ти на компютъра. В Kindle пък всеки потребител си има акаунт с пощенска кутия, в която, като прати някакъв файл, си го получава до няколко секунди на устройството във формат MOBI.

    • съни каза:

     Я пробвай да си КУПИШ книга от българска онлайн книжарница и да те видя какво ще правиш с конвертирането и Киндъла! :-))

     • Sulla каза:

      Купуваш, получаваш (често в PDF), копираш, поставяш в Word (ако е PDF, може би ще трябва да изтриеш излишните параграфи), запазваш в .doc, изпращаш и получаваш в MOBI. Правил съм го десетки пъти. Какъв е проблемът?

      • съни каза:

       Нещо не видях къде става въпрос за DRM защитата?!?! А такава има при КУПЕНИТЕ книги! И ка тогава копираш ?!?!?

       И купуваш и получаваш PDF ??? Що за електронна книга е в PDF? Нещо за ePub формат да сте чували?

 6. Lady каза:

  Аз лично бих си го взела заради мултитъча. Едно приятелче има и е супер удобно за пдф-и, каквито основно ми се налага да чета напоследък. Ако нямах вече Киндъл и Нук, това щях да си взема (chuckle)

 7. sami каза:

  днес се напънах и преборвайки мързела и махмурлука си включих киндъла за андроид – и изобщо не съм очарован – ако това е мерцдесът на четците си представям как им изглежа запорожецът:)))

 8. sami каза:

  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4901211
  днес се навървшват 250 години от написването на „История славянобългарская“

  За мен е незаслужено пропуснат ден, най-малкото защото двете книжарници на дядо ми в Пловдив, а после и в Хасково са се казвали „Отец Паисий“ преди да бъдат първо национализирани, а после и разрушени от народната власт.

  Имахме идея с един, за съжаление вече покоен приятел, за издаване на луксозно факсимилно копие на Историята – може някой ден да стане. Малко е офтопик, но предполагам се чете от правилните хора:)))

  • Sulla каза:

   Въпреки че жена ми е праплеменница на Паисий по х. Вълчова линия, поради което аз би трябвало да съм пристрастен към темата, не мога да подмина факта, че тази наша гордост (История славяноболгарская) е един скромен аматьорски труд, който изостава с 4 века от шедьоври като „Декамерон“, например. Тъжно… Използвам случая да припомня (с риск да стана досаден, защото съм го казвал многократно и преди), че нашето национално самоосъзнаване датира горе-долу от началото на турнира по тенис „Уимбълдън“ на мъгливия Албион. Нека не се самоподтискаме, но нека не пропускаме и обективния анализ на тези факти…

 9. A каза:

  От 4 месеца съм с този модел на Сони и съм адски доволен. Форматите съвсем не са проблем – calibre конвертира без проблем. Имам няколко десетки книги купени от амазон и качени на четеца. При цена, която е сравнима с kindle touch сони предоставят хардуерни бутони, слот за микроСД, аудио, речници и изобщо не си вързан към определена книжарница.

 10. iliev каза:

  Ако немците наистина пуснат това чудо на 10 евро!
  дори и само 5-инчово да е ще се харчи мн. яко:
  http://www.reader.bg/news/item/581.html

Коментирай

Съдържание Пишете ми Download Nota bene!
 
Follow

Получавай всеки нов пост на e-mail си.

Join 5 other followers: