Стана ли България по-четяща?

 

Вчера ме поканиха в сутрешния блок на Нова телевизия при Витомир Саръиванов да взема отношения по случая с електронната библиотека „Читанка”. Може би сбъркаха, защото аз не съм пряко въвлечен в този конфликт и не съм страна по него. Аз не твърдя нищо. Аз съм само един обикновен гражданин, който беше принуден от обстоятелствата да си зададе следните въпроси:

За какви загуби се претендира? Не може да има абстрактна увреда и да се търси възмездие за нея.

Какъв процент от заглавията, предоставени от „Читанка” в електронен вид, в момента са на пазара и се предлагат от претендиращите че са ощетени?

Какъв процент от заглавията, предоставени от „Читанка” са с авторски права надлежно притежавани от претендиращите, че са ощетени?

Претендиращите ще направят ли постъпления да се закрият и други библиотеки, например библиотеките към читалищата?

Има ли в ГДБОП данни за това колко пари месечно е печелила „Читанка” от престъпната си дейност?

Кога ГДБОП ще провери и издателствата за авторски права, тиражи и отношения с авторите?

Тъй като не е по силите на държавата да се справи наведнъж с цялата престъпност във всичките й форми, подредила ли си е приоритетите? Наясно ли е откъде да започне? От наркодилърите, от измамниците, от фалшификаторите, от трафикантите на хора или от библиотеките?

Със затварянето на библиотеките не се ли увреждат правата на авторите, които доброволно са си качили текстовете там и се радват, че могат да ги четат повече хора?

Ето, тези въпроси си задавам, за да мога да си изясня случая и да не се излагам, когато ме канят да го обсъждам по телевизиите. Но независимо от техния отговор, едно е ясно: случаят предизвика много голям обществен отзвук. Това е така, защото обществото чувства, че справедливостта е нарушена. Очевидно тук не става дума за борба за правда и за защита на творци. Хората се дразнят, защото цялата акция натрапчиво им прилича на опит да се използва ГДБОП за прокарване на корпоративни интереси, а държавата изглежда така, сякаш е замесена в заговор против интелигентността и за превръщането на българите в нация от общи работници и обслужващ персонал. Такъв бил законът. Ами, променете го. Законите са за хората, а не са хората за законите. И държавата вместо да преследва разпространението на книжнина, да го дотира.

за в. „Труд“

50 коментара към “Стана ли България по-четяща?”

 1. helen каза:

  Това, което си мисля аз през цялото време, е че вече няма как да прочета „Сто години самота“ на български отново…

 2. Поздравления за позицията!
  Много точно и ясно, но има ли кой да чуе?…

 3. Един да чуе – все е добре. Важното е, че Читанката отново работи. Вече няма как да бъде спряна – дано поне веднъж ченгетата разберат, че нещата не стават както си ги мислят.

 4. :) каза:

  ‘ за в. “Труд” ‘

  :D :D :D Добро.

 5. Gabo каза:

  Не чета изданията на ВАЦ от години, няма да си направя труда да проверя дали не се шегуваш за тази статия.
  Ако пък ще ти го публикуват там – ще е най-голямата демагогия от много време и ще е твърде жалко за теб.
  Та нали именно ИК „ТРУТ“ преди 4 години прати Я.К. да тормози слепият Виктор, за да свали няколкото книжки предназначени за незрящи от сайта си. Човека още се стряска насън.
  За забравилите – да попитат Google с въпроса: виктор тормоз

 6. Анонимен каза:

  Гледах предаването и подкрепям въпросите Ви. Не можем да храним илюзии за „държавата“ – със сигурност не й е по силите да си подреди приоритетите. Всъщност, какво Ви кара да мислите, че иска да се справи с цялата престъпност? Видимите приоритети са извън „справянето с престъпността“ и са по-скоро някъде из сферата „хвърляне прах в очите на избирателите“ :)

 7. Dolce Vita каза:

  Искам да припомня драмата с „Арена“ отпреди няколко години, защото има много връзка с този случая. Няколко големи интернетдоставчици тогава искаха да въвеждат услугата пей пър вю и им трябваше да разкарат пиратските сайтове за филми. Очевидно за уведомили ГДБОП, защото ГДБОП започна зрелищно да арестува тийнейджъри, които качвали филми на тези сайтове. И никой не се запита къде отиват парите от есемесите, с които си плащахме достъпа до тези сайтове. И след това един вестник, мисля, че беше 168 часа, изкара наяве човека, който прибира парите от тези пиратски сайтове. Аз мога да предположа само, че ГДБОП арестувайки тийнейджъри ъплоудъри само е плашел баровеца, за да стане споразумението с интернетдоставчиците. Но като изкараха медиите на светло и г-н Колев се принуди да го арестува.
  Сега се случва нещо подобно. Криза. Издателствата печелят по-малко и се чудят какво да направят. Събират се, дават знак на г-н Колев и драмата започва отново. Аз подозирам нещо такова като причина: По принцип когато купуват скъпите права за издаване на хартия, издателите купуват в пакет и много евтините права за издаване на електронни носители – интернет, електронни книги и прочее. Очаквайте скоро някой да започне да развива бизнес я с електронни книги, я с интернет сайтове с пей пър даунлоуд.
  Много добри въпроси за нелегалните обороти на издателствата. Много, много хубав въпрос. Аз бих правила и още един – как така цените на книгите се вдигат, а труда на преводачи, редактори и дизайнери не става по-скъп. Лично съм засегната от това питане.
  Хубава статия.

 8. Михаил каза:

  Кратко, ясно, точно и с позиция! Ето така трябва да се пише!

 9. Joro каза:

  Много ми хареса клипа от „арестуването“ на компютъра на покрива.Абсолютно професионално изпълнение.Особено питането дали в компютъра има хардове.Наистина останах силно впечатлен от професионалната работа на екипа от ГДБОП.Мога само да ги поздравя.Ето такава трябва да бъде борбата с престъпността.Твърда и безкомпромисна.Като в репликата в клипа.Сваляме ли го?Сваляме го.Браво!

 10. Даниел каза:

  Акции като тази имат за цел и фактически водят до изместване на българското съдържание в Интернет, някъде извън България, където „ГДБОП не могат да го конфискуват“.

 11. Joro каза:

  На покрива на „Бурж Дубай“ например.

 12. На мен лично тези престъпници ми е…а майката. Пуснаха книгата ми „Технология на успеха“ още докатао беше на пазара на хартиен носител. Така те съвсем безнаказано ме ограбиха!

  • Ъм… кое? Човек, като го ограбят, знае и с колко се е сбогувал. Във вашия случай – не много, понеже надали някой се е напъвал да чете нещо за тайните на успеха, произведено от никому непознат интернет трол.

   А не ни е ниска правната култура, а правната култура не е в час с ерата, в която живеем. 19-те ви екземпляра на практика са същото (но законно) ограбване, каквото е и четенето в интернет. Още повече последното дори не е широко разпространено у нас.

   То цялото „пиша, за да печеля от това“ е смешно. Че какво толкова ценно има в главата Ви, което не е било родено в хиляди други и породено от същите причини, което да дадете на света, че и пари да искате за него? Аз купувам книги, но плащам за хартиения носител, и за да помогна на автора да пише пак, още.

   Замислям се – обаче и обратно отговорност няма – т.е. ако похабя време да чета труда ви, а той е боклук, няма да ми върнете парите, нали? Малко прилича на покупката на скапана тоалетна хартия…

 13. Тодор Колев каза:

  Поздравления за статията! Казаното напълно отговаря на моята лична позиция по въпроса.

 14. Чак сега забелязах нещо… Защо непрекъснато сравнявате това сайтче с библиотеки и читалища? Защото ви е ниска правната култура.

  Като БИВШ шеф на маркетинга в издателствата на БАН и БЗНС аз ПО ЗАКОН бях длъжен да предоставям 19 безплатни екземпляра на Народната библиотека, която ги разпращаше на своите подразделения. Това е законно положение!

  А от Читанка КРАДАТ!

  Интересното у нас е това: всички пискаме, че не се спазват законите, но когато заловят престъпник, (почти) всички застават на негова страна.

 15. Gabo каза:

  @Апостол Апостолов , ако си бях купил вашият титаничен труд “Технология на успеха”, бих ли имал право, според вас, да го дам на баща ми да го прочете? Или той трябваше да си купи отделно копие?
  А на жена ми имам ли право да го дам? Или ако го сторя, влизам в категорията „КРАДЕЦ“ ?
  И как точно изчисляваш, с колко са те ‘ограбили’ и са ти ‘ми е…а майката“?

 16. Иво Ников каза:

  Да, пуснали са го в съботния брой. Е, вярно – като демократична плънка към почти двустраничния вопъл на Стефан Цанев, но все пак…
  Всъщност нямаше да има никакъв казус, ако библиотеките у нас малко от малко приличаха на съвременните – с огромен онлайн архив, който да може да бъде ползван (обърнете внимание – БЕЗПЛАТНО!).
  За жалост нашите библиотеки са още някъде в 20. век и скоро няма да влязат в час. Затова именно chitanka.info беше и толкова популярна.
  Продължавам да не разбирам кой точно и как е ограбен – издателствата по закон са задължени да депозират БЕЗПЛАТНИ екземпляри от всички издадени книги на библиотеките. Там тези книги също се предоставят БЕЗПЛАТНО на читателите (библиотечните такси освен че са смешни и не отиват нито в издателите, нито в авторите). Една успешна книга от библиотека също може да бъде прочетена от стотици хора БЕЗПЛАТНО. И никой не реве срещу това.
  Крайно време е и издатели, и автори да осъзнаят, че реалностите са други, че начинът на четене и изобщо на получаване на информация са драматично различни от 90-те години на 20. век. И да влязат в час.
  Апропо – любимецът на манекенките – Куелю – сам „пиратира“ книгите си и така покачва тиражите им.
  И за финал едно линче за съдбата на аналогична библиотека в Русия – тази на Максим Мошков (www.lib.ru), който също имаше проблеми с властите: http://www.volex.spb.ru/news31_1133.html

 17. Gabo, задавате тъпи въпроси. А е казано, че един глупак може да зададе толкова тъп въпрос, на който и 1000 мъдреци не могат да отговорят.

  А по глуповато- ироничния ви тон личи, че не сте чели моята книга, което пък ви превръща в моите очи в долнопробен простак. Казано е също така, че е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с простаци. И с това за мен въпросът е приключен!

  • Sulla каза:

   Ето че и аз съм долнопробен простак, и аз не съм чел книгата.

  • Gabo каза:

   Не знам кой от двама ни е по-прост, но ако хората гледат снимката която сте сложили, г-н Апостолов, със сигурност няма да се объркат.
   И още нещо – за сетен път се убеждавам и ме радва факта, че съм ви филтрирал и игнорирал във всички форуми където съм администратор.
   Съжалявам само за едно – че едно време (преди 20 и кусур годин) ви се възхищавах за книгата с фокуси която издадохте. Ама на задната корица изглеждате доста по-културно.
   (да ме прощава Sulla, че му оцапах темата, ще се реванширам някой път)

  • AZ каза:

   Г-н Апостолов,
   всички, които не са чели книгата ви ли са „долнопробни простаци“???

   Мисля, че дори хора като Пушкин, Гогол и Булгаков не са си позволявали подобни изказвания. А тях са ги чели малко повече от вас. От „Читанка“ крадяли…. Че кой изобщо ще ви прочете тъй нареченото творчество, ако не са такива като „Читанка“.
   Интелигентният човек ще си купи хубавата книга, дори да я е чел безплатно онлайн. Скапаната книга никой няма да купи, независимо дали я е чел или не. Или Вие разчитате на тия 50 човека, дето ше се нае..ат да я земат и после ше видят колко е зле. Еднократен удар? Това не е състеинабъл развитие на бизнеса Ви. Хората се чудят как да популяризират творенията си, маркетинг му викат на тва. В Русия имаше и алдебаран и лит.ру и allbest.ru и какво ли още не. Това не ми попречи да дам сумати пари за да си купя сичко, което съм чел. Ако наистина цените труда си и смятате, че е стойностен, ще го пуснете безплатно. Така ще Ви го купят. Иначе сте просто поредният веестелешопаджия, дето се опитва да ни набута космодиска.

  • Aguardiente каза:

   Интересно, до четенето на тази статия не подозирах за съществуването на такъв титан на мисълта като Вас, г-не Апостолов! Непростимо, наистина, но за такъв работническо-селски простак като мен обяснимо…
   Но знаете ли какво, хората като Вас създават лош имидж на хомосексуалистите, които в болшинството си са доста смислени и разбрани. Имайте го предвид, цапайки интернет!

 18. Joro каза:

  Тук е мястото и момента да си призная,че не съм чел книгата на Апостол Апостолов и това автоматично ме превръща в долнопробен простак.Много хубаво ми тръгна седмицата,спор няма.С усещането,че не съм прочел „Технология на успеха“.Може би точно в това се крие несъвършенството ми.Сигурно ако я бях прочел,нямаше да бъда това,което съм.Обаче си мисля и нещо друго.Много автори са станали известни години след написването на своите книги.Дали и въпросния автор не е такъв скрит талант?

 19. гадна пушачка каза:

  http://narodnabiblioteka.info/index.php/trud_letters
  Това е кореспонденцията между друга виртуална библиотека и едно издателство отпреди 4 години.
  Първо се смях много, после се възмутих -доколкото ми е известно т.нар. авторски права на класиците на българската литература са на Мин. на културата – тоест на държавата, тоест на всички данъкоплатци, тоест на всички ЧИТАТЕЛИ, а не на някой си определен издател, който дори не е българска фирма. Не знам що за нахалство е да претендираш, че имаш „изключителните“ права върху произведения на Елин Пелин и Йовков…Всъщност няма и да се изненадам, ако милата ни държавица ги е предоставила на ВАЦ-овите издателства.

  Също така ми е много интересно кога ГДБОП ще започне да проверява самите издателства по отношение на въпросните авторски и преводачески права и истинските тиражи на книгите. Повечето български автори получават 10-15% от коричната цена на книгата, толкова отива и за книжарите, следователно издателите получават около 70% от цената на бройка. Хайде да смятаме какви са печалбите на издателствата и „печалбите“ на авторите, за които уж толкова са се загрижили. Като добавим и факта, че обикновено твърдят, че тиражът е само 500, а той всъщност е 2000 примерно, като добавим и факта, че книга, отпечатана на вестникарска хартия струва 25 лева и се разпада на второто четене, а същата книга, поръчана от чужбина, заедно с разходите по получаването е към 8 долара…като добавим и факта, много от съвременните български автори всъщност си плащат САМИ за да им издадат книгите и не получават и стотинка от въпросните издателства…като добавим и факта, че преводните книги се издават на килограм и примерно издателство като „Бард“ има словом и цифром САМО ДВАМА редактори, които е ясно че само си слагат имената и изобщо нито четат, нито редактират книгите…като добавим и факта, че повечето издателства не ползват услугите на коректор и книгите им са пълни с правописни и печатни грешки…и още много неща можем да добавим…
  Какви авторски права, какви пет лева:)))

  • Dolce Vita каза:

   Само един факт искам да опровергая – Бард нямат само двама редактори, доста повече са. Не само че четат преводите, ами ги и пипат по доста неприятен за мен начин. Аз превеждам за Бард. Така че информацията ми е от първа ръка.

 20. Въпросният автор Апостолов е създал 15 бестселъра. Ако бяхте прочели книгата ми „Технология на успеха“, щяхте поне малко да поумнеете нямаше да задавате тъпи въпроси.

  „Ако си купя книга, мога ли да я дам на дядо?“ Да, СЛЕД КАТО ЗАКУПИТЕ нещо, можете да го изхвърлите и през прозореца. Това вече си е ваша работа. Но когато откраднете нещо (като Читанка), трябва да се намесят правозащитните органи.

  И изобщо, какво се обиждате на „долнопробни простаци“? Ами такива сте! Аз го знам много добре, защото всички български книги излизат в тираж от 500 екземпляра! С изключение на моите, разбира се, защото аз съм нещо изключително.

  Тези тиражи са вашето огледало! Те подсказат, че в наши дни в тази страна четат около 500 души! Това е! Останалите са долнопробни простаци, които се правят на ЕНТЕЛЕГЕНТНИ, списвайки някакви блогчета…

 21. Gabo каза:

  Излизат в 500 екземпляра, защото на повечето графомани-пенсионери като Вас, г-не Апостолов, пенсийките не стигат за повече. А любезните издатели не са съгласни да издават на свой риск книгите, те само обичат да плачат, че са на загуба. Е от вас със сигурност са на печалба, но явно и вие сам не сте си чели книгата си, само сте я писали, щом твърдите такива смехотворения, обобщавайки – ‘всички български книги’.
  Както и да е, жив и здрав да сте, издайте още 150 бестселъра в 500 тираж и си живейте в ерата на Гутенберг (15 век), аз предпочитам да живея в 21 век, където има бум на електронните книги. Пък като разбият и арестуват Apple заради iPAD-a, Sony и Amazon, заради техните електронни четци – тогава ще го мислим.

 22. Аз не съм пенсионер, а бизнесмен и мога да те купя целия с парцалите. Само за да миеш кенефите в къщите ми.

  Къде си тръгнал ти да делиш мегдан с Апостол Апостолов бе, мочко? Не мисли за Апостол Апостолов- той е много преуспял, прочут и богат човек! Мисли за себе си, защото ти си само една АНОНИМНА ОТРЕПКА ОТ ЦИГАНСКАТА МАХАЛА НА ЕВРОПА!

  И не говори за книги и книгоиздаване, маймуно неграмотна, защото си нямаш и понятие от тези неща! Щеше да бъдеш смешен, ако не беше толкова жалък. Пършивец!

 23. Изключителните права се КУПУВАТ бе, измекяри тъпи! Толкова ли е трудно да разберете това, прошляци нещастни? Прочетете закона за авторското право и чак тогава се изказвайте по въпроси, които пилешките ви мозъци не могат да проумеят. Да ви таковам онаковата на всичките малоумници, ама изотзад, та да не се размножавате!

  • anon каза:

   Почвам и аз да се гордея, че не съм чела въпросната книга. Може да съм непоправима простачка, но поне не обиждам всичко живо. Не знам що за бестселър е това произведение, но знам две неща:
   1) не познавам човек да го е чел;
   2) поредицата коментари на автора не ме подтиква да го направя.
   Даже почнах да си мисля любовно за цензура… жалко, че не решавам аз :D

 24. Sulla каза:

  Господин Апостолов,

  Не ми е приятно да използвате този сайт, за да обиждате хората. Нямам нищо против да коментирате текстовете, но не и да нападате по невъзпитан начин другите коментиращи. Ако не се откажете от тази практика, с неудоволствие ще бъда принуден да огранича възможността ви да се изказвате тук.

 25. mitko каза:

  Че аз не се обиждам на „долнопробен простак“. По-добре такъв, отколкото ГОРНОПРОБЕН.

 26. С простаците- просташки, Стамболов. Вижте им само гнусните морди- те се гордеят, отрепките, ЧЕ НЕ ЧЕТАТ! ТАЯ ИЗМЕТ НИЩО ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВА.
  Пък ако някой се чувства обиден, да ме даде под съд.

  • Sulla каза:

   Не съм съгласен. Имам наблюдения, че всички изказващи се тук, независимо дали подкрепят или оспорват една или друга теза, са интелигентни и информирани хора. Едва ли не четат, а още по-малко пък да се гордеят с това.

   Но дори да са такива, за каквито ги смятате, обиждате себе си, а не тях, с начина, по който им го казвате. Има много по-изтънчени начини да изразиш презрение.

 27. Петя каза:

  Само едно малко уточнение, в името на правдата. В Читанка няма писател с името Апостол Апостолов, нито се споменава някъде въпросната книга. Библиотеката предлага само качествена литература.

 28. Заглавие от днешния брой на „Новинар“: „Българските младежи са малограмотни и обречени!“

  Те ти, булка, Спасов ден! Тези дребни, ситни джуджохвърляци, които ми се правят на Достоевски тук, са ОБРЕЧЕНИ. Е, нали все някой трябва да върши черната работа в тази страна… Все някой трябва да извозва боклука, да мие витрините, да кара колата ми…

  И още едно заглавие: „77 % от българите НЯМАТ НИКАКВИ спестявания“. Ето къде и как ще свършат почитателите на Читанка и Ко…

  Петя, свалиха книгите ми, като видяха дебелия. Тръгнахме с ИК „Труд“ да ги съдим и те напълниха моментално гащите.

  Господин Стамболов, дори вие не сте достатъчно добре информиран, за да подхващате тази тема! Нямате и нужния опит.

  Това става ясно от въпросите ви. Имат ли издателствата авторските права? Що за въпрос?! Как ще издаде някое издателство моя книга, без да е сключило предварителен договор с мен?!

  В този договор аз преотстъпвам на издателството за определен период от време МОИТЕ АВТОРСКИ права над МОЯ РЪКОПИС. Срещу заплащане, разбира се. Според законите в тази страна заплащането възлиза на 15 % от коричната цена на издадената по- късно книга.
  Всичко това е отразено, разбира се, в договора.

  Виждате, че съм прав като твърдя, че ви липсва и информация, и опит. И изобщо, за разлика от вас блогърите, ние, истинските писатели знаем, че човек трябва да пише САМО за неща, които МНОГО ДОБРЕ ПОЗНАВА! Смятайте това за безплатен и добронамерен дружески съвет.

  • Sulla каза:

   За да сме точни, въпросът не беше „Имат ли издателствата авторски права?„, а „Кога ГДБОП ще провери и издателствата за авторски права, тиражи и отношения с авторите?„. Визира се спорът за авторските права на мъртвите български класици (вие сте жив такъв) и как оперира с тях Министерство на културата. Вярвам, че като информиран човек сте в течение на този казус.

  • гадна пушачка каза:

   „Според законите в тази страна заплащането възлиза на 15 % от коричната цена на издадената по- късно книга.“???????

   Според кои закони, бе г’усин Апостолов заплащането е точно 15 процента??? Вие като „велик“ писател сигурно сте наясно, че има хора, които взимат и над тия 15 процента и под тях…вероятно в нарушение на някакъв закон??? Ааааа, това в моя пост го прочетохте, нали? Само че аз споменах някаква средна цена, а вие като плещите глупости, поне не се правете на компетентен!!!

   Плюс това, ако вашите книжки се издават в 500 броя тираж, а вероятно и това им е много, защото едва ли някой ги купува, вЕрвайте ми – има и доста по-големи тиражи. Споменах 500 като среден тираж за български автори, а не по някакъв закон, който определя тези бройки:))))))

   Само че има и по-големи тиражи, мдаааа, при това доста по-големи. Проблемът е, че повечето от издателствата наистина ПЛАЩАТ за 500 тираж, но ИЗДАВАТ по 2-3 хиляди и точно по този начин прецакват авторите. Да не говорим за преводачите на бестселъри, които получават жълти стотинки за уж 500 бройки и действителен тираж от над 10 хиляди. Само че ГДБОП не се занимава с тая „далаверка“, кой знае защо?

   На вас тия проблеми едва ли са ви понятни, защото вие, г’усин Апостолов, вероятно не само не сте получил пари за „гениалната“ си творба, ами и сам сте си платил, за да бъде издадена. Умберто Еко е описал такива като вас и добре ви се е подиграл в една своя наистина гениална – без кавички – книга и ви е нарекъл кратко и ясно – „се-фе“.

   Коя е книгата ли? Ами отдавна не се намира на пазара – потърсете я в „Читанката“!:))))))))))))))))))))))))))))))))

   • Aguardiente каза:

    Ръкопляскания!

    Целувам ви гадната опушена ръка, по-добре едва ли може да се каже :)

 29. gabi каза:

  Това не звучи ли малко соц- ако не четеш, значи си простак? Каква е логическата връзка между двете? Всеки си прави своя избор, и ако не чете (или не чак толкова) значи общува с хора или получава по друг начин информация за света около себе си.

  • Sulla каза:

   Разбира се, че няма нищо общо. Както и не значи, че ако си циганин, не си плащаш осигуровките. Тук няма логическа връзка. Има само статистика… Тоест, преобладаващата част от простаците не четат и преобладаващата част от нечетящите са простаци. Иначе нищо не произтича логически от другото.

 30. zhivas каза:

  хи-хи, и аз съм долнопробен простак:-)

 31. Poise каза:

  Много долнопробни простаци се навъдихме:( Ама така е, съмнява ме, че някога изобщо ще заслужим да прочетем епичния труд на г-н хм, „Апостолов“:( (който, между другото, като явен форумен трол се справя перфектно. Моите поздравления:))

 32. Serum каза:

  Имам статична версия на Читанка на компютъра си… Ей така за всеки случай и още нещо кой е този Апостол Апостолов?

 33. anjela каза:

  случва се и така:всички умни глави включително и г-н апостолов пишат в своите книги че даден проблем е невъзможно да бъде решен.намира се обаче един простак който не е чел техните велики трудове заема се с проблема……..и го решава.от тук и извода „не е важно колко четеш а какво четеш“

 34. венци каза:

  малко пояснение за книгата:“Технология на успеха“.“Автора“ на книгата е жалък, това е превод от чужди автори, които Апостол Апостолов дори и не познава и информацията е била актуална преди десетилетия.другата му слабост е да пише коментари под чужди псевдоними,а това никак не му се отдава веднага се вижда кой стои зад псевдонимите т.е. самия Апостолов.

Коментирай

Съдържание Пишете ми Download Nota bene!
 
Follow

Получавай всеки нов пост на e-mail си.

Join 5 other followers: