Библиотеката на свободата

През миналата година се навършиха 50 години от основаването на Liberty Fund – частна фондация, създадена да насърчава изучаването на идеалите на едно общество от свободни и отговорни индивиди. Фондацията поддържа забележителна онлайн библиотека, част от която по случай юбилея беше издадена и в преносим вид на DVD, което всеки може да си поръча и да получи безплатно от сайта на LF. Миналата година аз си го поръчах и, настина малко бавничко, ми го изпратиха абсолютно безплатно. Книгите са около 1000 и представляват забележителна колекция от произведения на хуманитарната мисъл. Файловете са във формат PDF, но лесно могат да бъдат конвертирани за четене с устройства във формат MOBI за Kindle или в EPUB и FB2 за други четци с помощта на безплатната програма Calibre, за която стана дума и в предишни публикации. Не мога да кажа колко би струвала тази библиотека, ако си я купиш на хартия. Като пари, може би, колкото приличен апартамент в София, а като време – не знам, може би половин живот.

Логото на поредицата е клинопис от глинена плочка, открита в древния шумерски град Лагаш, който днес се намира в Ирак. Изписаната дума е amagi, което означава свобода. Смята се че това е най-старият запис на думата “свобода” в света. В библиотеката ще намерите класически произведения на автори като Джон Милтън, Джон Лок, Волтер, Адам Смит, Томас Джеферсън, Лудвиг фон Мизес и стотици други. Притежаването на тази библиотека ще ви приближи с още една много голяма крачка към разбирането на света, в който живеем. Затова – поръчайте си диска с книгите.


Tags:

12 коментара към “Библиотеката на свободата”

 1. mayarina каза:

  пиша ти – прати ми линк, моля! и имаш ли наблюдения с какво да ги чета на андроид устройсво?

 2. Joro каза:

  Моля за въпросния линк, на мейла. Благодаря :)

 3. Sulla каза:

  Дано сте успели да изтеглите файловете, защото тази сутрин получих писмо от dropbox, че временно ме блокират поради голям трафик.

  • Yavor каза:

   Няма ли някакъв друг начин по който да шерните книгите?

   • Sulla каза:

    Със сигурност има. Ще трябва да помислим… Между другото, приемам съвети къде мога да кача 2,5 гигабайта архив за изтегляне.

    • Yavor каза:

     Здравейте, вчера открих нещо великолепно. Аз съм фен на Dropbox но конкуренцията е голяма работа. Инсталирах ли си SugarSync. Работи като Dropbox, но с огромно предимство. Вместо да прави една физическа папка на компа, тя ви дава възможност да си синхринизирате която и колко папки искате. При регистрация започвате с 5 гига безплатно. Имаи безплатни приложения за iOS и Андроид. Става бързо. Молбата ми е да ми пуснете един мейл като качите кигите. Не винаги се сещам за сайта. Благодаря предварително. https://www.sugarsync.com/

 4. Praxitel каза:

  На Чомолунгма, как къде.

 5. Nikolay каза:

  Sulla, ако познаваш някои, който знае как става, може да направиш торент в Zamunda или дори PirateBay

 6. sami каза:

  Един глупав въпрос: може би започвам да затъпявам, но не схващам защо се налага да се поръчва диск, който вече е в епохата на грамофонните плочи, след като цялото съдържание е достъпно онлайн?

Коментирай

Съдържание Пишете ми Download Nota bene!
 
Follow

Получавай всеки нов пост на e-mail си.

Join 5 other followers: